Aquarium inrichten voor beginners

Het inrichten van een aquarium is erg belangrijk. Het is de basis voor het succes van je aquarium en voor het welzijn van je vissen. Voordat je begint met het opstarten van het aquarium moet je natuurlijk eerst even op een rijtje zetten wat je exact met je aquarium voor ogen hebt. Vanuit die basis kun je dan beginnen met het opzetten van het aquarium. Stel je daarom de volgende zeven vragen.

 

Zeven vragen die je moet stellen voor het inrichten van het aquarium.

 1. Wil je een zoetwateraquarium? Of kies je voor een zeewateraquarium?
 2. Wil je een biotoop? (het zo goed mogelijk nabootsen van de natuurlijke omgeving)
 3. Welke vissen wil je gaan houden? (En in welke omgeving, en waterwaarden leven zij? Kunnen de verschillende vissen wel bij elkaar).
 4. Welke bodem wil je zandgrond of grind?
 5. Hoeveel stroming heb je nodig in je aquarium?
 6. Wil je zoveel mogelijk van de pompen, aan- en afvoerslangen, uitstromers enz. onzichtbaar verwerken?
 7. Wat voor een achterwand wil je?

  Keuzes gemaakt? Dan kun je starten met de aanschaf van het aquarium en toebehoren om deze vervolgens in te richten.

  Snelle checklist: Wat heb je nodig om je nieuwe aquarium op te starten?

  Stappenplan aquarium inrichten

  Stap 1. Kies de juiste plek voor het aquarium 
  Je aquarium en toebehoren in huis gehaald? Leuk! Dan kan het beginnen van je aquarium nu echt beginnen. De eerste stap is om een mooie plaats te vinden voor je aquarium. Een aquarium kan je op veel plekken neerzetten maar liever niet op een plek waar te veel zon op het aquarium schijnt. Ook zijn te veel luchtstromen niet ideaal. Zet je aquarium dan ook niet neer naast deuren die vaak open en dichtgaan of bij een raam die vaak open gaat om te luchten.

  Let erop dat een aquarium waterpas moet staan. Heb je een leuk plekje op een tafel voor ogen? Haal de waterpas en controleer of deze helemaal recht staat.

  Stap 2. Het daadwerkelijke inrichten van het aquarium
  Zet het aquarium tijdelijk even op de vloer of op een eettafel waar je de ruimte hebt. Het is nu namelijk tijd om het aquarium in te richten.
  In welke volgorde kun je dat het best doen:

  De achterwand
  Als eerste plaats je je achterwand. Deze achterwanden zijn kant en klaar te koop, maar ook kun je zelf een achterwand maken. Of kiezen voor een poster.

  Installaties
  Plaats de filters, pompen en overige installaties. De volgorde hiervan maakt niet veel uit. Wel is het slim om gelijk de installaties zo te installeren dat je deze zo min mogelijk ziet. Probeer gelijk de installaties, buisjes en andere storende dingen weg te werken. Bijvoorbeeld met een stukje decoratie zodat ze wegvallen tegenover de achterwand.

  (!) Zet nu je aquarium op de juiste plaats. De bodem zorgt voor extra gewicht waardoor je aquarium straks een stuk zwaarder wordt.

  Bodem
  Met de bodem kun je verschillende kanten op. Bijvoorbeeld de keuze tussen zand en steentjes als ondergrond hangt af van je keuze voor de vissen. Voor sommige vissen zijn de harde en hoekige steentjes schadelijk omdat hun schubben / huis er niet tegen kunnen.

  Slim is in ieder geval om te starten met het plaatsen van een plaatje tempex. Deze kun je bij de meeste bouwmarkten / kluswinkels zo afhalen in de dikte naar keuze. Een dikte van 2 centimeter is voldoende om de glazen plaat te beschermen tegen krassen, beschadigingen en zelfs breuken als je de ondergrond van stenen maakt.

  Om te zorgen dat de planten goed groeien is de volgende stap het neerleggen van een voedingsbodem. Hier zit voeding in voor je planten en tevens kunnen de wortels van de planten hierin groeien. Op de voedingsbodem leg je daarna het grind of zand.  De bodem kun je eventueel dus ook gebruiken voor het wegwerken van buisjes e.d.

  Planten
  Tevreden over hoe je aquarium er uit ziet? Zijn de installaties zo veel mogelijk uit het oog? Dan kan het eerste leven in het aquarium.
  Vul het aquarium met een dun laagje water. Met deze hoogte kun je de aquariumplanten het best neerzetten en je je mouwen niet al te veel hoeft op te stropen.

  Decoratie
  Plaats daarna ook je eventuele decoraties voor je eigen vermaak, maar ook als (natuurlijke) schuilplaats voor je vissen.

  Stap 3: Controle fase
  Vul je aquarium met water en zet alle installaties aan om te kijken of alles helemaal goed werkt. Is dat het geval? Dan draait je aquarium en start de testfase.
  Deze fase kan dagen tot weken duren. Belangrijk is om nu regelmatig je aquarium waterwaarden te testen met testtrips. Let erop dat deze in orde én ook stabiel zijn. Daarna kun je de vissen in het aquarium plaatsen.

   

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie