Antennebaarsje – Mikrogeophagus ramirezi

Het Antennebaarsje, ook bekend als de Ramirezi, is een populaire keuze onder aquariumliefhebbers vanwege zijn unieke uiterlijk en gedrag. Deze vis staat bekend om zijn prachtige kleuren en vinnen, en het is een genot om te observeren in een goed onderhouden aquarium.

Taxonomie
Het Antennebaarsje behoort tot het geslacht Mikrogeophagus en de familie Cichlidae. De wetenschappelijke naam is Mikrogeophagus ramirezi. Deze vissoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft verschillende variëteiten die variëren in kleur en tekening.
Het Antennebaarsje wordt ook geschaard onder de zogenaamde dwergcichliden: oftewel cichliden die in een relatief klein aquarium thuis gehouden kunnen worden.

Uiterlijk
Het Antennebaarsje is een kleine vis die gemiddeld 5 tot 7 centimeter lang wordt. Ze hebben een plat lichaam en opvallende vinstralen. De mannetjes hebben vaak langere vinnen en helderdere kleuren dan de vrouwtjes.

Natuurlijk leefgebied
Deze vissoort is afkomstig uit Zuid-Amerika, met name uit de stroomgebieden van de Orinoco- en Rio Negro-rivieren in Venezuela en Colombia. Ze bewonen vaak langzaam stromende rivieren, zijrivieren en overstromingsgebieden.

Gedrag
Het Antennebaarsje staat bekend om zijn complexe gedrag en territoriale neigingen. Ze kunnen territoriaal zijn ten opzichte van soortgenoten, dus het is raadzaam om ze in een ruim aquarium met voldoende schuilplaatsen te houden.

Ideale aquarium(inrichting)

  • Formaat: Een aquarium van minstens 80 liter is aanbevolen voor een paar Antennebaarsjes.
  • Watertemperatuur: De ideale watertemperatuur ligt tussen 24°C en 28°C.
  • Waterwaarden: Een pH tussen 6 en 7, een GH tussen 4 en 10, en lage ammoniak-, nitriet- en nitraatgehaltes zijn belangrijk.
  • Waterlaag: Antennebaarsjes zwemmen voornamelijk in de midden- en onderste waterlagen van het aquarium.

Medebewoners in het aquarium
Antennebaarsjes kunnen goed overweg met andere vreedzame vissoorten die vergelijkbare waterwaarden nodig hebben. Kleine scholenvisjes zoals Tetra’s en Rasbora’s kunnen goede tankgenoten zijn.

Voeding
Deze vissoort is een alleseter, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel nodig hebben. Hoogwaardig vlokkenvoer en diepvriesvoer zoals muggenlarven en artemia kunnen worden gegeven.

Visziektes
Antennebaarsjes kunnen gevoelig zijn voor aandoeningen zoals witte stip en vinrot. Zorg voor een schone omgeving en vermijd stressvolle situaties om het risico op ziektes te minimaliseren.

Prijs
De prijs van Antennebaarsjes ligt rond de 10 euro per stuk.

Kweken van antennebaarsjes
Het kweken van Antennebaarsjes kan uitdagend zijn vanwege hun territoriale aard, maar ervaren aquarianen kunnen succesvolle kweekpogingen ondernemen met de juiste voorbereiding.

Levensduur
Met goede zorg kunnen Antennebaarsjes meestal 2 tot 3 jaar oud worden.

Geschiktheid voor beginners?
Hoewel het Antennebaarsje prachtig is, is het belangrijk om op te merken dat het vanwege zijn gevoeligheden niet de meest geschikte keuze is voor absolute beginners. Er is enige ervaring vereist om deze vis succesvol te houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie