algen aquarium

Algen in je aquarium

Een groot probleem van aquariumhouders is het ontstaan van algen in het aquarium. Het is hardnekkig en kan je aquarium behoorlijk ontsieren. In deze gids kun je alle belangrijke informatie vinden over algen. Wat algen precies zijn en hoe je ze kunt bestrijden als je last hebt van algen in je aquarium. Dit zijn de verschillende onderwerpen die in het artikel aan bod komen.

 1. Wat zijn algen precies?
 2. Welke soorten algen kun je tegenkomen in je aquarium?
 3. Hoe ontstaan algen?
 4. Praktische tips om (een wildgroei van) algen in je aquarium te voorkomen?
 5. Wat zijn de voor en nadelen van algen in je aquarium?
 6. Hoe bestrijd je algen in je aquarium (bij wildgroei / plaag)?

Wat zijn algen precies

Algen in je aquarium zijn microscopisch kleine organismen die planten kunnen lijken, maar eigenlijk tot een aparte groep behoren. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben, variërend van groen tot bruin en zelfs rood. Algen gedijen in water en zijn in staat om snel te groeien onder de juiste omstandigheden. Ze kunnen zich in je aquarium hechten aan oppervlakken zoals glas, stenen en planten, en kunnen zelfs het water troebel maken. Hoewel sommige algen onschadelijk zijn, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en een probleem worden als ze uit de hand lopen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je algen kunt voorkomen en beheren in je aquarium.


Welke soorten algen kun je tegenkomen in je aquarium

Er bestaan verschillende soorten algen. De meest bekende algen zijn:

 • Baardalg
  Te herkennen aan: donkergroene tot zwarte kleur en borstelachtige structuur.
 • Blauwalg
  Te herkennen aan: gladde, glibberige, gel-achtige lagen of slijmerige draden in blauwgroene tot groenbruine kleur.
 • Bruine alg
  Te herkennen aan: heeft een bruine tot donkerbruine kleur en vormt een laagje op o.a. glas en stenen
 • Draadalg
  Te herkennen aan: lange, dunne draden die zich aan oppervlakken hechten
 • Groene Puntalg
  Te herkennen aan: kleine groene stippen of vlekken op oppervlakken in je aquarium
 • Witte Waas
  Te herkennen aan: Aquariumwater krijgt een melkachtige of troebele uitstraling krijgt
 • Zweefalg
  Te herkennen aan: troebel (groen of bruin) uiterlijk van het aquariumwater
 • Zwarte Penseelalg
  Te herkennen aan: kleine, donkere borstels (donkerbruin of zwart) die zich aan verschillende oppervlakken in je aquarium hechten

Hoe ontstaan algen

Algen in je aquarium ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.

Licht
Licht speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol, omdat algen energie halen uit licht door middel van fotosynthese, net als planten. Te veel licht kan ervoor zorgen dat algen snel groeien en zich vermenigvuldigen.

Overvoeding of teveel afvalstoffen
Daarnaast hebben algen voedingsstoffen nodig, zoals nitraten en fosfaten, die vaak aanwezig zijn in het water als gevolg van visafval, overtollig voer en organisch materiaal. Als er te veel van deze voedingsstoffen aanwezig zijn, kunnen algen floreren en zich snel verspreiden.

Te weinig stroming
Ook een gebrek aan watercirculatie kan bijdragen aan de groei van algen, omdat stilstaand water een ideale omgeving biedt voor hun ontwikkeling.

Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen licht, voedingsstoffen en watercirculatie om de groei van algen onder controle te houden in je aquarium.

Praktische tips om (een wildgroei van) algen in je aquarium te voorkomen
Om een wildgroei van algen in je aquarium te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Allereerst is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen licht, voedingsstoffen en watercirculatie. De punten die zojuist genoemd zijn.

Niet teveel licht
Zorg ervoor dat je niet te veel licht gebruikt en dat je aquarium voldoende verlicht is gedurende de dag, maar dat er ook periodes van duisternis zijn om de groei van algen te beperken. Meer informatie: Hoe lang moet de aquariumverlichting per dag aan staan?

Niet te veel voeding of afvalstoffen in je aquarium
Daarnaast is het cruciaal om de hoeveelheid voedingsstoffen in je aquarium te beperken door matig te voeren, regelmatig water te verversen en organisch afval te verwijderen. Dit helpt om de algenpopulatie onder controle te houden.

Goede waterstroming

Verder is een goede watercirculatie essentieel, omdat het helpt om voedingsstoffen te verspreiden en te voorkomen dat algen zich kunnen vestigen op stilstaande plekken in je aquarium. Ten slotte kunnen het toevoegen van snelgroeiende aquariumplanten en het introduceren van algenetende vissen of garnalen helpen om de algen onder controle te houden en een gezond evenwicht in je aquarium te behouden. Met deze maatregelen kun je de kans op een wildgroei van algen aanzienlijk verminderen en een helder en gezond aquarium behouden.

Wat zijn de voor en nadelen van algen in je aquarium
Er zijn niet alleen nadelen aan algen in je aquarium Er zijn ook voordelen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Voordelen:

Zuurstofproductie
Algen zijn in staat om via fotosynthese zuurstof te produceren, wat bijdraagt aan de zuurstofvoorziening in je aquarium. Dit is vooral gunstig voor de gezondheid van vissen en andere aquariumbewoners.

Voedselbron
Sommige algensoorten kunnen dienen als voedselbron voor bepaalde vissen, garnalen en slakken in je aquarium. Ze bieden een natuurlijke en voedzame aanvulling op het dieet van deze dieren.

Biologisch evenwicht
In kleine hoeveelheden kunnen algen bijdragen aan het biologische evenwicht in je aquarium. Ze kunnen helpen bij het filteren van water en het absorberen van overtollige voedingsstoffen, waardoor een gezonde leefomgeving wordt bevorderd.

Nadelen:

Esthetische problemen
Een overmatige groei van algen kan leiden tot esthetische problemen in je aquarium, zoals troebel water, bedekt glas en decoraties, en een algemene onaantrekkelijke uitstraling. Dit kan het plezier van het aquariumbezit verminderen.

Concurrentie met planten
Als algen zich te veel verspreiden, kunnen ze concurreren met aquariumplanten om voedingsstoffen en licht. Dit kan resulteren in een verminderde groei en gezondheid van de planten, waardoor het aquascape minder aantrekkelijk wordt.

Gezondheidsproblemen
Sommige algensoorten, zoals blauwgroene algen, kunnen giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn voor vissen en andere aquariumbewoners. Een overmatige bloei van dergelijke algen kan leiden tot gezondheidsproblemen bij de dieren in je aquarium.

Over het algemeen kunnen algen een natuurlijk onderdeel zijn van het ecosysteem van je aquarium, maar het is belangrijk om hun groei onder controle te houden om de voordelen te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren.

 

Hoe bestrijd je algen in je aquarium (bij wildgroei / plaag)

Zelf met de hand verwijderen
Handmatig verwijderen van algen is een eenvoudige maar effectieve methode om hun populatie te verminderen. Gebruik een algenborstel of -magneet om algen van glazen wanden, decoraties en planten te schrobben. Regelmatig onderhoud helpt om de algen onder controle te houden.

Optimaliseer waterwaarden
Zorg voor optimale waterwaarden zoals pH, temperatuur en hardheid. Een stabiele omgeving kan de groei van algen belemmeren, terwijl extreme schommelingen in de waarden algen kunnen stimuleren.

Beperk voedingsstoffen
Beperk de hoeveelheid voedingsstoffen in je aquarium door matig te voeren, organisch afval te verwijderen en regelmatig water te verversen. Voedingsstoffen zoals nitraten en fosfaten stimuleren de groei van algen, dus het verminderen ervan kan helpen om de algenpopulatie te beheersen.

Verbeter de watercirculatie / waterstroming
Zorg voor een goede watercirculatie in je aquarium door gebruik te maken van filters, pompen en beluchters. Een goede watercirculatie helpt om voedingsstoffen te verspreiden en voorkomt dat algen zich kunnen vestigen op stilstaande plekken.

Natuurlijke vijanden
Introduceer algenetende vissen, garnalen of slakken in je aquarium. Deze natuurlijke opruimers kunnen helpen om algen te consumeren en hun populatie onder controle te houden. Populaire algeneters zijn bijvoorbeeld siamese algeneters, otocinclus catfish en amano garnalen.

Algenbestrijdingsmiddelen:
Er zijn verschillende algenbestrijdingsmiddelen beschikbaar op de markt die je kunt gebruiken. Een product met veel positieve recensies is Tetra AlguMin. Dit middeltje bestrijdt verschillende soorten algen en bevat natuurlijke ingrediënten zodat het veilig is voor aquariumbewoners.