Hoe weet je dat een vis dood is en wat moet je er mee doen?

Als je vis in je aquarium dood is, zal je dit meestal meteen merken. De vis zal niet meer bewegen en zal aan de oppervlakte drijven. Als je twijfelt of je vis echt dood is, kun je deze test doen: neem een stukje ijs en houd dit tegen de vis aan. Als de vis dood is, zal het lichaam koud aanvoelen. Als de vis nog leeft, zal het lichaam warm aanvoelen.

Oorzaak dood achterhalen
Als je een dode vis in je aquarium vindt, is het belangrijk om de oorzaak van de dood te achterhalen. Was je handen grondig met zeep en water voordat je het aquarium aanraakt. Probeer de vis zo snel mogelijk uit het water te halen om verdere besmetting van de vissen te voorkomen. Als de vis in een net zit, maak dan het net schoon met zeep en water voordat je het weer in het aquarium doet. 

Inspecteer de vis grondig op eventuele verwondingen of ziektekiemen. Wellicht dat andere vissen ook ziek zijn en kun je hun op tijd genezen. Ook kun je voorkomen dat andere vissen ziek worden (preventie). Controleer ook de waterwaarden.

De dode vis kun je afvoeren in de vuilniszak. Ook kun je een vis begraven in je tuin. Het doorspoelen door de WC is een minder goed idee omdat een vis die ziek is geweest bacteriën en ziektes kan verspreiden.

Lees ons artikel over euthanasie op vissen als vis stervende is:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie