aquarium leuk voor kinderen?

7 redenen waarom een aquarium een aanwinst is voor kinderen

Als kinderen vragen om een aquarium of goudvis (als cadeau), heb je daar als ouder goed over na te denken.  In dit artikel zetten wij een zevental redenen (zowel uit praktisch als educatief oogpunt) op een rijtje, waarom je je kind(eren) juist WEL een aquarium moet geven.

 1. Ontwikkeling zorgzaamheid
  Als je kind een huisdier krijgt (in dit geval een aquarium met (goud)vissen, garnaaltjes en/of andere waterdieren) helpt het je kind om verantwoordelijkheid te nemen. Immers de vissen moeten dagelijks eten krijgen en je zult het aquarium moeten onderhouden. Kortom zeer leerzaam!
 2. Niet tijdrovend
  Dagelijks eten geven hoort er bij. Maar verder hoeft een beginnersaquarium niet veel te tijd te kosten qua onderhoud. Met tweewekelijks water verversen kom je al een heel eind.
 3. Niet duur
  Een ander praktisch punt is dat een aquarium ook niet veel geld kost. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar je hebt al een mooi nano-aquarium voor onder de 100 euro, compleet met alle techniek (filter, verlichting etc). Vissen kosten niet zoveel bij aanschaf en ook vissenvoer is niet duur. En daarnaast heb je ten opzicht van huisdieren geen (tot weinig) dierenarts kosten.
 4. Mogelijk een hobby voor het leven
  Voor veel kinderen is het houden van een aquarium een levenslange hobby. Welke aquariaan (aquarium liefhebber) is er namelijk niet begonnen met het houden van enkele goudvissen? Met de honderden verschillende soorten vissen en waterplanten die je in het aquarium kunt houden, is er alle ruimte om je daarin te verdiepen en te ontwikkelen. En wat te denken van alle verschillende technieken die er nodig zijn om je aquarium draaiende te houden?
  Kinderen zijn leergierig en zeker van aquaria is er veel leren,  op het educatieve en kennisvlak, misschien wel meer dan bij welk huisdier dan ook!
 5. Een gespreksonderwerp
  Een aquarium kan niet alleen een mooie tijdsbesteding zijn voor je kinderen. Ook is het een leuk gespreksonderwerp voor aan tafel. Hebben de vissen al hun eten snel opgegeten, hoe gedroeg een vis zich in het aquarium ten opzichte van andere dieren? En hoe kun je je aquarium nog leuker maken. Voor kinderen veel over na te denken en te bespreken met jou. Gezellig en interessant.
 6. Waardering voor het leven en de natuur
  Het aanschouwen van (prachtige gekleurde) vissen en hun gedrag, kan kinderen misschien wel een fascinatie opleveren voor al het moois dat de natuur te bieden heeft.
 7.  Tot slot nog een aantal praktische overwegingen
  – Vissen maken geen rommel
  – Je hoeft ze niet uit te laten
  – In de vakantie heb je niet perse een oppas nodig. Er zijn voerautomaten waarmee je voorgeprogrammeerd de vissen eten kunt geven.

Kortom een hoop goede redenen om kinderen een aquarium te gunnen.